Adresa
Facebook Twitter Instagram Youtube

Bazele designului interior. Cum să decorezi ca un profesionist

Home » Blog » Bazele designului interior. Cum să decorezi ca un profesionist

 

 

Nimeni nu s-a născut învățat! Iar acest lucru se aplică inclusiv designerilor de interior. Toate locuințele pe care le-ai văzut amenajate de către aceștia sunt rezultatul experienței și a numeroșilor ani de studiu, dar, la fel ca în orice domeniu, există oameni cu un talent nativ către așa ceva. Dacă nu ești unul dintre ei și simți că îți este greu să îți imaginezi casa visurilor tale, unde ar trebuie să vină fiecare piesă de mobilier sau element decorativ dar, mai ales, ce culori trebuie să aibă acestea, atunci este bine să te documentezi un pic înainte de a începe procesul de amenajare. În acest fel vei reuși să să îți însușești niște informații care, pe lângă faptul că îți vor ușura munca, te vor și ajuta să te asiguri că de fiecare dată rezultatul este exact cel pe care îl aștepți.

 

 

Designerul de interior vs decoratorul

 

 

Având în vedere faptul că noțiunea de design interior este relativ nouă la noi în țară și că de foarte puțin timp oamenii au început să apeleze la ajutorul specialiștilor, există posibilitatea să confunzi amenajarea interioară cu decoratul. Și deși de cele mai multe ori, un designer le poate face pe amândouă, există cazuri în care ai nevoie doar de serviciile unui decorator. Astfel, un designer de interior este un profesionist care necesită un anumit tip de studii precum designul mobilierului, arhitectură sau cum se plănuiește un spațiu și deține inclusiv cunoștințe mai tehnice cum ar fi mutarea unui perete etc. Decoratorul, pe de altă parte, este o persoană care se axează strict pe partea estetică a unei camere, fără să îi modifice structura. Cu toate acestea, așa cum spuneam, de cele mai multe ori, designerii se ocupă și de partea ce ține de decor, nu doar de designul locuinței. Este foarte important să știi ce ai nevoie, înainte de a apela la ajutorul unui specialist și să te asiguri că experiența și cunoștințele sale se încadrează în nevoile tale.

 

 

Elementele decorative

 

 


SET LIVING EVERGREEN

 

Primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când îți amenajezi locuința de la zero, este să alegi un stil. Acest pas te va ajuta să obții ideea centrală a designului într-un mod armonios și unitar, astfel încât să gândești întreaga locuință într-un stil legat. Odată ce ai ales designul, indiferent că este vorba de unul tradițional, rustic sau contemporan, poți să mergi mai departe și să devii mai specific, alegându-ți un stil (tradițional: clasic, Victorian, vintage; contemporan: scandinav, minimalist, casual), astfel încât să poți lega întreg aspectul.

Un alt aspect foarte important de care trebuie să ții mereu cont este echilibrul vizual. Astfel, trebuie să ai mereu în vedere modul în care distribui vizual greutatea în încăperi prin intermediul pieselor de mobilier și al elementelor decorative. Poți face acest lucru fie într-un mod simetric, specific designului tradiționalist sau asimetric, precum vei regăsi adesea în designul modern.

Fiecare încăpere trebuie să aibă un punct central de interes în jurul căruia să decorezi restul încăperii. Uneori, acest punct este determinat de la sine (o fereastră mare, un șemineu etc), însă atunci când nu este și cazul tău, trebuie să îl creezi singur folosindu-te de piesele de mobilier sau de elementele decorative.

 

 

Culoarea

 

 


DORMITOR ANNETT

 

Dacă gândești o încăpere sau o locuință de la zero, atunci este și mai important să stabilești o paletă de culori, deoarece este un pas esențial în designul interior. Chiar dacă alegi să folosești culori și stiluri diferite în camerele din casă, tot este necesar să ai o paletă în minte care să lege camerele între ele. Înainte de a determina culorile pe care vrei să le folosești, analizează foarte bine încăperea. Determină dimensiunea ei, cum este poziționată, dacă este mai îngustă sau mai pătrățoasă, pentru că toate aceste aspecte vor cântări în procesul decizional.

 

 

Modelele

 

 

 


CANAPEA EXTENSIBILĂ NIMBUS

 

Combinarea modelelor pe care piesele de mobilier sau elementele decorative le au este una dintre cele mai avansate aspecte ce țin de designul de interior. Când zicem modele, ne referim la cum arată obiectul, la partea vizuală. O canapea, spre exemplu, poate fi doar într-o singură culoare, poate avea un model cu flori sau unul în caroruri etc. Îl poți gândi drept „imprimeul” obiectului. Astfel, pentru a adăuga textură într-o locuință și implicit, acel aspect legat este nevoie să folosești modele care, deși nu sunt identice, sunt coordonate între ele. Acest lucru îl poți face ținând cont de culoare, dimensiune și scală.

 

Cum începi procesul de decorare

 

 


CANAPEA EXTENSIBILĂ CLOUD XL

 

 

Un designer de interior experimentat își poate da seama de ce piese de mobilier sau elemente decorative este nevoie într-o încăpere, ce se potrivește, ce încarcă și ce trebuie eliminat. Dacă nu ești profesionist, totuși există posibilitatea să nu ai aceeași capacitatea de a face asta. Tocmai din acest motiv, trebuie să ții cont de câteva reguli de bază, pentru a te asigura că totul este poziționat exact unde trebuie și, mai ales, că ai ales dimensiunile potrivite de mobilă și decorațiuni.

Un element la care trebuie să fii atent sunt pernele, spre exemplu. Mulți oameni fie nu folosesc deloc perne pentru decorarea canapelei, fie folosesc mult prea multe și copleșesc canapeaua. Evită să supraaglomerezi un spațiu cu prea multe perne. Și piesele de artă sunt un aspect care necesită atenția noastră. O regulă de bază este aceea de a poziționa o piesă de artă la nivelul ochiului, dar, bineînțeles că există și situații în care poți pune tabloul mai sus, mai ales dacă vrei să oferi iluzia de tavan înalt. Dar, în general, încearcă să urmezi regulile esențiale pentru că, cel mai probabil, sunt cele care pot fi aplicate și în casa ta.

Piesele de mobilier vor fi cele mai costisitoare achiziții din locuința ta, tocmai de aceea trebuie să le alegi cu atenție. Cele mai importante piese de mobilier sunt canapeaua și patul, atât datorită dimensiunii, cât și a funcționalității acestora, astfel, asigură-te că vor fi și piesele în care vei investi cele mai mari sume de bani, deoarece vrei să te asiguri că vor fi de calitate și rezistente în timp.

 

 


Möbelhaus | Mobileaza-ti casa cu stil!
Abonare Newsletter
Fii la curent cu ultimele noutati si promotii Mobelhaus
Intracom Trading Company S.R.L.
Calea Lugojului 2 Timisoara

Luni - Vineri: 10:00-19:00,
Sambata: 10:00-14:00

Tel : 0256 455 555
Mobil: 0784 999 991
© 2024 Mobelhaus.com - Toate drepturile rezervate
FacebookInstagramYoutube