Marmura este una dintre cele mai elegante optiuni de pardoseala pe care o poti alege in bucatarie. Este un material complet natural confectionat din piatra, si poate fi folosita atat pentru podea, cat si pentru perete sau mobila de bucatarie. Marmura a fost mereu asociata cu luxul si opulenta, intrucat era o optiune foarte populara printre oamenii avuti sau regalitati si a fost folosita inclusiv in opere de arta sau in arhitectura. Folosita in bucatarie poate crea un aer sofisticat si elegant ce se va rasfrange asupra intregii incaperi.
Beneficiile podelei de marmura in bucatarie:
- Unicitatea: Placile de marmura sunt disponibile in multe varietati de modele si culori. Si, desi similare daca sunt facute din aceeasi piatra, nicio bucata de marmura nu va fi identica cu cealalta. Unicitatea fiecarei piese este unul dintre motivele principale pentru care este un material intalnit in designul interior si, probabil, un motiv pentru care si tu esti interesat sa o adaugi in bucatarie.
- Lustrul: Spre deosebire de alte podele din materiale de piatra, marmura suporta un nivel foarte ridicat de lustruire. Acest lucru permite producatorilor sa confere placilor de marmura un aspect fin si lucios care este extrem de atractiv. Lustruirea, de asemenea, va scoate in evidenta si mai mult culoarea si modelul marmurei ceea ce o va face sa fie foarte usor de observat.
- Trecerea luminii: Unul dintre motivele pentru care marmura a fost folosita adesea in sculpturi este proprietatea sa de a fi translucenta. Atunci cand este folosita pentru podea, aceasta proprietate permite luminii sa patrunda in incapere mult mai usor si ,totodata, confera marmurei un aspect mai luminos. Chiar si in modele de marmura mai inchise la culoare, jocul de lumini pe care il creeaza este impresionant.
- Este un material natural: Marmura este un material complet natural, intrucat este confectionata din piatra. Este un avantaj pentru cei ce prefera materialele naturale in detrimentul celor sintetice.
Dezavantajele podelei de marmura in bucatarie:
- Extrem de costisitoare si greu de inlaturat: Marmura este unul dintre cele mai costisitoare materiale pe piata atunci cand vorbim de podeaua unei bucatarii. Cu cat o placa de marmura este mai mare sau designul mai deosebit, cu atat si pretul este mai mare. Nici montarea acesteia in bucatarie nu va veni la un pret mic, deoarece este un proces mai complex si dificil. De asemenea, iti va oferi batai de cap in momentul in care vei dori inlaturarea acesteia. De aceea, multe persoane prefera sa adauge podeaua cea noua peste stratul de marmura.
- Usor de zgariat: Marmura este o piatra relativ moale, ceea ce inseamna ca o placa lustruita de marmura este mai usor de zgariat comparativ cu alte optiuni de pardoseala. In timp, aceasta se poate zgaria din cauza mobilei sau chiar si a animalelor de companie, iar repararea este dificila si necesita sa fie facuta de un profesionist.
- Poate fi patata: Marmura este un material poros si alcalin, ceea ce inseamna ca atunci cand intra in contact cu o substanta acida se va forma o pata. In bucatarie, sansele ca aceasta sa se pateze sunt foarte mari, din cauza ca poate intra usor in contact cu substante acide precum sosuri sau zeama de la fructe, fiind astfel mereu in pericolul de a se pata. Exista si optiunea sa o imbraci intr-un strat invizibil de protectie care va servi drept o bariera impotriva petelor. Cu toate acestea, trebuie aplicat la 6 sau 12 luni pentru ca marmura sa isi pastreze aspectul intact.
23.12.2019