Ce iti vine prima data in minte atunci cand te gandesti la un living minimalist? Interior preponderent alb, nicio culoare predominanta, mobilier ultra-modern si poate un singur tablou pe perete? Daca da, ei bine, nu esti singura persoana care isi imagineaza stilul minimalist in acest fel. Cu toate acestea, minimalismul nu se refera la decorarea casei doar in alb: mobila alba, pereti albi, textura alba. Mai de graba se refera la simplitate, la a avea elementele strict necesare, fara a aglomera spatiul, fara a-l incarca. Este vorba despre esentialitate.
Daca iti doresti sa amenajezi un living in acest stil si nu stii de unde sa incepi, iata cateva sugestii pentru a-ti usura munca:
1. Elimina din decoratiuni
Primul pas in amenajarea unui living in stil minimalist este acela de a face ordine printre elementele decorative din incapere. Cand vine vorba de acest stil, putin este intotdeauna mai mult! Astfel, daca esti genul de persoana careia ii place sa aiba multe elemente decorative intr-o camera, in special elemente mici, incearca sa scapi de cat mai multe dintre acestea. In caz contrar, livingul va avea tendinta sa para si sa se simta incarcat si aglomerat. Pastreaza doar decoratiunile esentiale, cele care tii neaparat sa ramana in noul tau living.
2. Ia in considerare dimensiunile
Atunci cand vorbim despre minimalism, este esential sa ai in vedere dimensiunile atat ale camerei, cat si al mobilierului si pieselor decorative. Nu folosi doar piese de mobilier de dimensiune mica pentru ca vei incarca foarte tare camera. Combina, in schimb, dimensiunile, suplimentand cu piese mai mari. Un coltar in forma de L este intotdeauna o alegere excelenta, intrucat, combinat cu piese mici, vor umple frumos incaperea si vor lasa suficient spatiu pentru celelalte piese de mobilier. Amplasarea mobilierului in living de diferite forme si dimensiuni te va ajuta sa obtii o camera mult mai deschisa.
3. Toate elementele din living trebuie sa se potriveasca
Pe langa aerisirea spatiului prin eliminarea unor decoratiuni si adaugarea pieselor de mobilier potrivite, crearea unui design coerent si cursiv este una dintre cele mai importante parti ale minimalismului. Si, desi viziunea de unitate este diferita pentru toata lumea, toate elementele din camera ar trebui sa se imbine. Acest lucru inseamna ca fiecare piesa de mobilier, de la canapea, pana la decoratiunile de pe rafturi, trebuie sa fie simple, clasice si sa fie in echilibru cromatic cu restul culorilor din living.
4. Planuieste-ti paleta de culori
Poti merge oricand, daca iti doresti acest lucru, pe un design preponderent alb: o canapea crem, peretii complet albi, la care sa adaugi un covor alb. Multi oameni opteaza catre aceasta alegere cand decid sa foloseasca stilul minimalist pentru ca este un mod eficient de a face camera sa para luminoasa si aerisita.
Daca nu doresti sa mergi pe aceasta schema de culori, atunci poti asorta cateva piese de mobilier albe cu elemente de design in tonuri neutre. Adaugarea a catorva culori mai puternice sub forma unor picturi, un covor colorat sau un perete de accent intr-o incapere preponderent alba va oferi eleganta si se vor imbina de minune. Joaca-te cu texturi si tonuri diferite cum ar fi folosirea aceleiasi culori in nuante diferite pentru pereti sau mobilier. De asemenea, daca ai in living o biblioteca plina de carti, incearca sa fii inventiv si organizeaza cartile in functie de culori.
Orice culori sau nuante ai decide sa folosesti, intotdeauna sa ai in vedere imaginea de ansamblu a camerei, astfel incat sa coordonezi cat de mult posibil culorile. Nimic nu face un living sa se simta mai inchis decat folosirea prea multor texturi si culori care nu se imbina.