Amenajarea camerei bebelușului tău poate fi, cu siguranță, o activitate foarte plăcută și relaxantă, dar și obositoare în același timp, cu atât mai mult dacă nu prea știi exact de unde să începi. Tocmai din acest motiv, pentru a nu te simți copleșită, am alcătuit o listă de „așa da” și „așa nu” în ceea ce privește amenajarea camerei, pentru ca toată experiența să fie una plăcută de la început și până la ziua fericită în care îți vei aduce copilul acasă pentru prima dată.
Alege un stil sau o temă specifică
Deși nu este necesar să te limitezi doar asupra unui concept, dacă îți vei stabili o temă în prealabil îți va ușura munca atunci când vei alege piesele de mobilier. Bineînțeles, opțiunile nu sunt la fel de limitate precum amenajarea unui dormitor sau a unui living, în care trebuie să ții cont de niște reguli foarte clare de design, dar, cu toate acestea, îți va fi un real ajutor să te hotărăști asupra unui stil.
Creează un punct de interes
PĂTUȚ TRANSFORMABIL NATURA BABY
De cele mai multe ori, pătuțul va servi drept punctul de interes al camerei, cu toate acestea nu este neapărat necesar să fie așa. Există foarte multe moduri prin care poți crea puncte cheie într-o cameră, este suficient doar să îți folosești imaginația. Dacă, spre exemplu, ai o fereastră mare, atunci aceasta va fi punct de interes în mod normal, tot ce trebuie să faci este să o scoți și mai mult în evidență. Și dulapul sau zona de joacă pot servi drept puncte bune. Totul depinde de tine și de ceea ce îți dorești tu.
Vopsește tavanul
Având în vedere faptul că bebelușul tău își va petrece foarte mult timp uitându-se la tavan, atunci ar fi o idee foarte bună să îl iei și pe acesta în considerare atunci când amenajezi. Vopsește tavanul într-o culoare calmă și relaxantă sau, de ce nu, să folosești inclusiv elemente decorative precum steluțe sau alte forme care se lipesc.
Cumpără o masă de înfășat
Masa de înfășat este o piesă de mobilier care nu trebuie să lipsească din nicio cameră pentru bebeluși. Este o piesă extrem de practică și de funcțională, care te va ajuta foarte mult să îți ușurezi munca atunci când schimbi copilul și, mai ales, să ai de fiecare dată totul la îndemână. Investește într-o masă care să se potrivească cu designul camerei și te vei bucura că ai ales să iei această decizie.
Ia mereu în considerare să ai suficient spațiu pentru depozitare
Copiii au foarte multe hăinuțe și obiecte personale, tocmai de aceea trebuie să te asiguri că ai suficient spațiu în care să depozitezi atât lucrurile pe care le are acum, cât și cele pe care le va avea în viitor. Tocmai din acest motiv trebuie să achiziționezi piese de mobilier încăpătoare, care îți vor oferi suficient loc pentru toate obiectele care necesită depozitare.
Lasă-i camerei loc să crească
Atunci când iei deciziile referitoare la ce piese de mobilier vei cumpăra pentru camera copilului, ia mereu în considerare faptul că acesta va crește în scurt timp și va avea nevoie de suficient spațiu. Trebuie să gândești de fiecare dată atât camera, cât și mobila nu doar pentru prezent, ci și pentru viitor. Acest lucru te va scuti de situația în care va trebuie să înlocuiești piesele de mobilier pentru că pătuțul, spre exemplu, nu va mai fi la fel de încăpător atunci când copilul tău va avea 2-3 ani.
Nu neglija ferestrele
Draperiile și perdelele nu sunt doar elemente decorative, ci și elemente funcționale care țin de siguranța unui infant. Atunci când cumperi un model, trebuie să ai în vedere faptul că draperiile trebuie să fie suficient de opace pentru a opri lumina naturală să pătrundă în cameră, în caz contrar copilul nu va avea parte de un somn liniștit și odihnitor. De asemenea, draperiile potrivite previn și supraîncălzirea camerei.
Nu folosi lumină artificială puternică
Atunci când montezi corpurile de iluminat, achiziționează becuri care nu sunt foarte puternice pentru că, deși te vor ajuta pe tine să vezi mai bine, lumina prea intensă îl va deranja pe copilul tău, având în vedere că acesta este mult mai sensibil decât tine. Poți, inclusiv, să achiziționezi o lampă pentru lumină ambientală pentru nopțile petrecute împreună în camera sa.
Nu neglija siguranța camerei
Chiar dacă bebelușul tău nu s-a născut încă, nu aștepta până în momentul în care îl vei aduce acasă pentru a transforma camera într-o zonă complet sigură pentru copii. Este important să faci acest lucru dinainte, astfel încât să previi orice potențial accident. Tocmai de aceea este bine să nu lași la vedere cabluri, să fixezi piesele de mobilier care pot fi o amenințare și să nu lași niciun obiect ce poate fi ingerat la îndemâna sa. Toate aceste lucruri te vor ajuta să te asiguri că bebelușul tău va sta în condiții de siguranță.
Nu uita să îți faci stocul de produse pentru bebeluși
Este foarte bine și îți va veni în ajutor să cumperi din timp produsele necesare bebelușului tău. Astfel, achiziționează scutece, creme, uleiuri și tot ceea ce știi că vei avea nevoie în cantități mai mari pentru a-ți face un stoc. Și cel mai important, nu uita să le așezi într-un loc la care poți ajunge ușor și care este la îndemână, așa încât să îți ușurezi munca în momentul în care trebuie schimbat copilul.
Nu lăsa totul în ultimul moment
Asigură-te că tot ceea ține de amenajarea camerei bebelușului este făcut din timp, astfel încât momentul în care îl vei duce acasă va fi unul liniștit și relaxant și nu va fi necesar să lucrezi în continuare la camera sa. Acest lucru va fi favorabil atât pentru copilul tău pentru că va sta în condiții de maximă siguranță, cât și pentru tine pentru că vei avea suficiente responsabilități de care va trebui să te ocupi, fără a mai avea nevoie și de responsabilitatea de a decora.