Toată lumea visează la o baie mare și încăpătoare, cu toate acestea este un lux pe care mulți dintre noi nu îl avem, mai ales într-un apartament. Dar doar pentru că nu ai parte de prea mult spațiu, nu înseamnă că nu poți avea o baie modernă, elegantă și rafinată. De asemenea, există foarte multe trucuri pe care le poți folosi, la fel ca în orice altă încăpere, pentru a lărgi vizual și pentru a crea iluzia că dispui de mai mult spațiu în baie. Combină funcționalitatea cu stilul pentru a obține o baie nu doar practică, dar și aspectuoasă folosind sugestiile de mai jos:
1. Cada ovală creează iluzia de spațiu
Renunță la cada tradițională care este dreptunghiulară și lipită de pereți și optează, în schimb, pentru acest tip. Aceasta va fi o alegere bună nu doar datorită aspectului elegant și care ne dă impresia de lux, ci va reuși să creeze iluzia de spațiu atunci când vom avea nevoie pentru că forma sa va contrasta cu forma dreptunghiulară a peretelui.
2. Folosește fiecare colț din baie
Dacă înălțimea băii nu îți permite să montezi o cabină de duș, atunci optează pentru o cadă de tip freestanding, la care să adaugi și furtun pentru duș. În acest fel, vei reuși să te bucuri de efectele relaxante ale unei băi lungi, dar și de practicitatea dușurilor scurte, iar baia ta va arăta extraordinar de bine.
3. Folosește sticlă
Amenajează în baie un duș modern cu sticlă precum cele pe care le regăsești adesea în hotelurile scumpe. Sunt o opțiune mult mai bună față de cabinele de duș clasice pentru că sunt mai practice și pentru că arată mult mai bine. Designerii de interior au început în ultimii ani să opteze pentru acest stil în amenajarea băilor, pentru că îți oferă mai multă libertate pentru a te juca cu modelele și culorile. Adaugă, spre exemplu, plăci ceramice cu aspect de piatră naturală și vei obține un plus de eleganță.
4. Folosește forme și modele în baie
Adaugă un plus de originalitate și personalitate băii tale renunțând la plăcile ceramice uzuale în formă de pătrat sau dreptunghi și optează, mai bine, pentru diverse forme precum cele de hexagon. Vei obține un aspect deosebit pe care nu îl vei regăsi, cu singuranță, în prea multe băi.
5. Folosește-te de culori pentru a da impresia de înălțime
Dacă simți că tavanul băii tale este mult prea jos, iar acest aspect te deranjează din punct de vedere vizual, atunci folosește trucuri precum vopsirea pereților într-o culoare diferită doar până la jumătate. Folosind o culoare mai închisă pentru partea de jos și una deschisă pentru partea de sus, vei crea un punct de interes la nivelul ochiului, ajutându-te, astfel, să dai impresia de înălțime. Acest truc va face o încăpere să pară mai mare decât este, de fapt.
6. Încorporează robinetul în perete
Dacă îți dorești să salvezi cât de mult spațiu posibil, există varianta de a opta pentru un robinet încorporat în perete. Poți folosi spațiul rămas pentru a monta rafturi sau alte spații pentru depozitare. Cu toate acestea, să ai în vedere înainte de a lua această decizie faptul că un robinet încorporat va fi mai greu de schimbat și de reparat.
7. Evită să aglomerezi spațiul
Din punct de vedere arhitectural și vizual, cel mai bine este să eviți pe cât de mult posibil supraaglomerarea într-o baie de dimensiuni reduse. Încearcă să menții un aspect simplu folosindu-te de spațiile pentru depozitare și de rafturi pentru a ține prosoapele sau alte obiecte persoanle. De asemenea, o baie va părea mai mare daca faci alegerile corecte. Spre exemplu, o chiuvetă cu picior sau una suspendată vor lărgi vizual, în detrimentul unei chiuvete cu mască. Alte modalități sunt înlocuirea perdelelor de duș cu sticlă și folosirea plăcilor ceramice lucioase.
8. Alege cu grijă piesele de mobilier și accesoriile
Piesele de mobilier pe care alegi să le folosești atunci când îți amenajezi baia sunt un aspect foarte important pentru că, la fel ca în alte încăperi, pot îmbunătăți sau înrăutăți aspectul și modul în care percepi o cameră. Dacă ești în situația în care ai o baie de dimensiuni reduse, atunci nu cumpăra dulapuri sau o mască de chiuvetă de dimensiuni prea mari pentru că va îngusta tot spațiul de care dispui. Optează, în schimb, pentru dulapuri înguste, dar înalte, rafturi, mască de chiuvetă sau toaletă suspendată, dar ai grijă să fie de dimensiunea potrivită băii tale. Cu cât se vede mai mult podeaua, cu atât va părea că spațiul este mai deschis. Nu alege piese de mobilier oversized, altfel riști ca baia să pară și mai mică și aglomerată.
9. Adaugă o pată de culoare într-o baie albă
În cazul băilor de dimensiuni reduse, albul (sau o altă culoare neutră, deschisă) este cea mai bună opțiune pentru că are capacitatea de a deschide și de a lărgi vizual spațiul. Totuși, dacă nu te încântă ideea unei băi decorate integral în alb, atunci poți oricând adăuga o pată de culoare sub forma pieselor de mobilier sau a accesoriilor. Optează pentru rafturi în culoarea lemnului, pentru o mască de chiuvetă într-un gri albastru clasic sau pentru un covor colorat și vei reuși să oferi un pic de viață băii tale.
10. Accesorizează o baie albă cu negru
Dacă nu ai bugetul necesar pentru o redecorare și renovare completă a băii, atunci schimbă accesoriile importante. În acest fel, vei reuși cu o investiție minimă să îi oferi băii tale un aspect nou și proaspăt. Schema monocromatică este foarte în trend și, de asemenea, foarte ușor de implementat și sunt șanse destul de mari să fie stilul potrivit pentru tine. Înlocuiește robinetul, corpurile de iluminat sau rama oglinzii cu alternative care să fie pe negru și vei transforma instant încăperea.