Atunci când vine momentul să vopsești pereții începe un întreg proces decizional legat de care culoare arată cel mai bine și unde. Și deși, probabil, ai investit tot acel timp în a alege culoarea perfectă, se poate ca uneori să dai greș. Există posibilitatea ca la început culoarea să fie ceea ce ți-ai dorit, să se combine cu întreaga schemă cromatică a casei sau a încăperii, să îți complimenteze piesele de mobilier, dar odată cu trecerea timpului poți începe să îți pui niște întrebări în legătură cu nuanța sau culoarea aleasă. Se poate întâmpla oricui, mai ales unui ochi neantrenat în materie de design interior, tocmai din acest motiv este bine să adresezi întrebările potrivite pentru a-ți da seama dacă, într-adevăr, nu ai luat cea mai inspirată decizie. Partea proastă este faptul că zugrăvirea pereților este un proces mai anevoios, care durează și care costă, tocmai de aceea este bine să te informezi înainte de a vopsi pereții. Cu toate acestea, partea bună este că, spre deosebire de achiziționarea pieselor de mobilier greșite, este o greșeală care se poate corecta mai ușor, astfel încât să te asiguri că ai obținut rezultatul scontat.
Culoarea se poate să nu fie „măgulitoare”
Probabil nu te-ai gândit la acest lucru când ai decis cum să-ți vopsești pereții, dar există posibilitatea ca o culoare să modifice subtil aspectul persoanelor din încăpere. La fel ca în cazul hainelor, o culoare ți se poate potrivi sau nu, îți poate scoate în evidență calități sau defecte. La fel se poate întâmpla și în cazul unei încăperi, astfel, este necesar să avem doar nuanțele potrivite. Din păcate, de cele mai multe ori, nu îți vei da seama de acest lucru decât odată ce pereții sunt vopsiți, de aceea este necesar să mergi pe variante de culori și nuanțe mai sigure.
Cele mai des întâlnite culori care pot avea un efect negativ asupra modului în care îți percepi aspectul sunt verde și gri, astfel, dacă dorești una dintre aceste culori în baie sau oriunde este existentă o oglindă pe care o folosești constant, încearcă să optezi pentru subtonuri calde și nuanțe neutre. Având în vedere că, de cele mai multe ori, baia este locul în care îți vezi prima dată fața la începutul unei zile, trebuie să alegi culori care să nu fie prea îndrăznețe. Opțiuni de culori „măgulitoare” ar fi roz, nuanța de piersică și albastru deschis.
Culoarea întunecă prea mult camera
Dacă te găsești în situația în care indiferent de câtă lumină naturală sau artificală beneficiezi, camera pare a fi tot mult prea întunecoasă sau, mai rău, că nu poți desfășura activități pe care înainte puteai, înseamnă că sunt șanse foarte mari ca nuanța aleasă să fie mult prea închisă. Pe lângă faptul că nuanțele închise vor crea iluzia de spațiu mic și înghesuit, dacă nu sunt alese cum trebuie sau în încăperile potrivite, vei avea de multe ori senzația, în momentul în care petreci timp în camera respectivă, că ești ca într-un beci. Este un sentiment foarte neplăcut și inconfortabil pe care locuința ta nu trebuie niciodată să ți-l ofere. Astfel, dacă nici măcar iluminatul natural sau artificial nu te ajută, atunci înseamnă că este necesar să schimbi culoarea. În acest caz ai două opțiuni: fie poți revopsi toți pereții, fie păstrezi un perete de accent în culoarea existentă, iar pe ceilalți trei îi vopsești în nuanțe deschise ale aceleiași culori. Decizia este a ta!
Culoarea este mult prea puternică
COMODĂ ȘI OGLINDĂ MIKANOS-PAMIRA
Dacă ai ales o culoare puternică și intensă pentru pereți, există posibilitatea ca la început să nu-ți creeze niciun disconfort, ci, dimpotrivă, să se îmbine armonios cu restul elementelor prezente într-o încăpere, oferindu-i, totodată, o atmosferă veselă și energică. Cu timpul, totuși, acea culoare poate începe să devină deranjantă vizual, să te facă să simți nevoia să eviți să folosești camera atunci când este prea multă lumină naturală, să tragi draperiile de fiecare dată când este soare sau chiar să începi să preferi camerele mai întunecate din casă. Acesta este un semn clar că nuanța aleasă de tine este mult prea puternică.
Cea mai bună modalitate de a evita o situație ca aceasta, este să probezi culoarea înainte de a vopsi toți pereții. Vopsește o placă în culoarea dorită și vezi cum bate lumina pe culoare în diferite zone ale camerei, atât ziua, cât și noaptea. Dacă acea nuanță îți dă impresia de „prea mult”, înseamnă că este imperios necesar să te orientezi către o alta mai puțin obositoare. Sau, de ce nu, poți oricând crea doar un perete de accent. În special în camerele în care petreci foarte mult timp, precum dormitorul sau livingul, este foarte important să faci alegeri înțelepte, în caz contrar te vei trezi în situația în care încăperea respectivă îți va crea un disconfort vizual.
Culoarea face ca dulapurile sau podeaua să pară gri
Având în vedere faptul că pereții reprezintă o suprafață semnificativă în orice încăpere, culoarea acestora va distribui subtonuri pe orice suprafață existentă în cameră, iar cu cât o suprafață este mai deschisă, cu atât șansele să reflecte un subton nedorit sunt mai mari. Culoarea greșit aleasă poate atribui unor dulapuri albe tonuri nedorite de gri sau verde, schimbând, astfel, aspectul pieselor de mobilier.
Uneori, există posibilitatea să poți corecta subtonurile nedorite pe care suprafețele le-au căpătat prin modificarea modului de a lumina camera. Poți schimba corpul de iluminat, culoarea luminii sau intensitatea acesteia, dar asta nu îți va garanta faptul că problema ta va fi rezolvată. Cel mai bun mod de a le elimina este tot schimbând complet culoarea pereților. Pentru a evita neplăceri de genul acesta, încearcă să probezi culoarea. Ia o placă vopsită în culoarea aleasă de tine și poziționeaz-o perpendicular pe dulap sau pe podea, pentru a știi exact cum vor arăta în momentul în care lumina va cădea pe suprafață. Dacă suprafața își modifică aspectul, capătă subtonuri de gri sau de verde, înseamnă că trebuie să alegi o altă nuanță sau culoare pentru pereți.