În afara patului, comoda este piesa de mobilier cu cele mai mari dimensiuni din dormitor, tocmai de aceea joacă un rol foarte important în designul încăperii și în modul în care stilul pe care ai dorit să îl implementezi va ieși în evidență. De multe ori, totuși, dacă nu i-ai oferit o atenție aparte, comoda ajunge să fie spațiu pentru depozitarea anumitor obiecte întâmplătoare precum hainele, bijuteriile sau alte obiecte mici cărora nu le-ai găsit încă locul. Este important să folosești suprafața plată a comodei drept un spațiu în care să așezi elemente decorative, pentru că acestea au rolul de a îmbina armonios designul camerei și, mai ales, de a lega întreg aspectul. Probabil ai văzut de multe ori dormitoare amenajate de către designerii de interior și ai observat faptul că au folosit comoda drept pretextul ideal pentru a adăuga personalitate și stil dormitorului. Urmând câteva sfaturi simple, și tu poți obține aceleași rezultate.
Începe prin curățarea și eliminarea obiectelor de pe comodă
Ca în foarte multe cazuri, atunci când vine vorba de amenajare, atât interioară, cât și exterioară, este bine să începi de la zero, cu un spațiu curat. Astfel, înlătură toate obiecte prezente pe comodă și folosește produse de curățare dedicate pentru a înlătura praful și mizeria. Va fi punctul de început ideal către o comodă plină de stil și de bun-gust. Dacă simți că anumite obiecte ar trebui păstrate și integrate în decorarea acesteia, atunci pune-le deoparte și odată ce ai o idee clară despre ceea ce îți dorești să obții, integrează-le în decor.
Creează un punct central de interes
Pentru a obține un aspect plăcut, un punct de interes, dar mai ales, pentru a obține echilibru vizual, ar fi de preferat să atârni deasupra comodei un tablou de dimensiuni mari. În eventualitatea în care comoda ta este poziționată sub fereastră, atunci geamul va servi drept punctul central pe care încerci să îl obții în mod normal cu picturi. Atunci când vine vorba despre decorarea peretelui de care este lipită comoda, opțiunile sunt destul de vaste și totul ține strict de gusturile tale personale. Poți fie monta o oglindă mare, o pictură sau o colecție de mai multe fotografii de dimensiuni reduse. Pentru cel mai bun rezultat și impact vizual, indiferent ce ai alege să folosești drept piesă decorativă, este bine ca aceasta să fie cel puțin cât jumătate din lățimea comodei, dar să nu o depășească.
Completează punctul de interes cu un element decorativ înalt
COMODĂ, OGLINDĂ ȘI BĂNCUȚĂ TORINO-LINA
Odată ce ți-ai ales punctul de interes, fie că este vorba despre o pictură sau de o oglindă, pentru a întări echilibrul, este bine să folosești și un element decorativ înalt, precum o lampă. Dacă, totuși, o lampă este prezentă deja în proximitatea comodei, atunci ai la dispoziție alte opțiuni. Poți, spre exemplu, să adaugi o plantă de interior înaltă. Aceasta nu doar va oferi impresia de echilibru, ci va oferi și culoare și textură dormitorului, fiind, în același timp, un mod perfect de a menține curat aerul din cameră. O altă opțiune este o altă pictură sau oglindă pe care să nu o agăți pe perete, ci să o sprijini pe acesta. Există multe obiecte pe care le poți folosi. Este necesar doar să-ți folosești un pic imaginația și gusturile personale, iar rezultatele vor fi cu siguranță pe măsura așteptărilor tale.
Adaugă o tavă pe comodă
După ce ai adăugat punctul de interes și elementul decorativ înalt pentru a întări designul, trebuie să compensezi folosind un element decorativ lung și jos, pentru a combina armonios elementele între ele. O tavă este modul ideal de a obține acel echilibru vizual, nu doar pentru că este un element decorativ plăcut din punct de vedere estetic, dar este și o piesă funcțională care te va ajuta să depozitezi obiecte precum bijuterii, parfumuri sau orice alte obiecte de dimensiuni reduse. Este de preferat ca tăvița să fie poziționată sub oglinda sau pictura de pe perete pentru un impact mai puternic. De asemenea, alege un model care să aibă un design deosebit, cu aspect metalic. Ferește-te de orice arată sau este confecționat din plastic, altfel riști să nu obții aspectul sofisticat pe care ți-l dorești.
Încearcă să creezi un echilibru
Odată ce ai urmat toți sau o parte din pașii anteriori, pentru a completa aspectul, este necesar să echilibrezi întreg aranjamentul folosindu-te de obiecte de dimensiune medie. Pentru a obține cel mai bune rezultat, poziționează un obiect în opoziție cu elementul decorativ înalt și altul lângă el. Nu este necesar ca obiectele de dimensiune medie să fie identice. Te poți juca cu diverse mărimi, forme și modele, atâta timp cât se încadrează într-o mărime de mijloc față de celelalte. Poți folosi orice, de la lumânări, poze înrămate, cărți și până la cutii sau vase decorative. Totul depinde de tine și de ceea ce îți place.
Analizează rezultatul obținut pentru a decide dacă este cel final
Având în vedere faptul că procesul decorării unei comode nu este la fel de greu de corectat și refăcut precum atunci când poziționezi obiecte de dimensiuni mari sau vopsești pereții, dacă rezultatul final nu este unul satisfăcător, poți oricând modifica poziția elementelor decorative, să adaugi sau să elimini din ele. Este importat odată ce ai finalizat decorarea comodei să analizezi rezultatul obținut pentru a te asigura că este cel dorit de tine, în caz contrar, adu câte modificări consideri că sunt suficiente. Chiar dacă există sfaturi și ghiduri despre amenajare, nu înseamnă că sunt „bătute în cuie”. Aceste reguli deservesc drept punct de plecare și, mai ales, un mod de a-ți ușura munca și procesul, mai ales dacă nu ai experiență sau ochi pentru ceea ce ține de designul interior. În final, ceea ce este cel mai important, este să îți placă și să fii de deplin mulțumit de ceea ce ai obținut. Iar partea cea mai bună în decorarea unei comode este faptul că, așa cum spuneam, nu este un proces greu de făcut sau complicat, ceea ce înseamnă că poți oricând aduce modificări dacă te-ai plictisit de ceea ce ai sau dacă vrei să reîmprospătezi aspectul dormitorului tău.